Zakończenie Warsztatów Kulinarnych w Skansenie w Kuligowie
Kolejny cykl warsztatów kulinarnych za Nami! Wszyscy uczestnicy – przedstawicielki i przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich, osoby, które aktywnie działają na rzecz integracji lokalnego społeczeństwa, miały po raz kolejny możliwość podzielenia się własnymi doświadczeniami a przy okazji poznały tajniki gotowania w Nadbużańskim Inkubatorze Przedsiębiorczości Lokalnej, Tradycji i Kultury w Kuligowie.
Podczas warsztatów uczestnicy wraz Prowadzącym – Kucharzem, odtworzyli i skosztowali potrawy tradycyjne, przygotowane w sposób tradycyjny, z naturalnych lokalnych składników.
Warsztaty kulinarne zorganizowane zostały w ramach projektu „Razem poznajemy lokalne zwyczaje kulinarne i gotujemy „, który skierowany jest do mieszkańców poszczególnych gmin z terenu Lokalnej Grupy Działania Zalewu Zegrzyńskiego.
Zwieńczeniem szeregu spotkań jest planowany na 24 września (sobota) od godz. 12.00 Kiermasz Wyrobów Tradycyjnych. Podczas kiermaszu swoje wyroby będą prezentować m. in. uczestnicy warsztatów kulinarnych, które miały miejsce w Skansenie, ale również organizacje nieformalne, aktywnie działające na obszarze LGD Zalewu Zegrzyńskiego. Po raz kolejny będziecie mogli Państwo zakupić przetwory, wypieki czy lokalne rękodzieło.
Kiermasz połączony będzie z koncertem muzyki folkowej, który rozpocznie się o godz. 16.00. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny!
Wydarzenie realizowane jest w ramach projektu „Razem poznajemy lokalne zwyczaje kulinarne i gotujemy ” operacji współfinansowanej ze środków poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” z wyłączeniem projektów grantowych oraz operacji w zakresie podejmowania działalności gospodarczej objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Serdecznie zapraszamy!!!