O Inkubatorze Kuchennym

Inkubator Kuchenny to:

Nowobudowany obiekt kuchenny do obróbki i przetwórstwa lokalnych produktów rolnych, dostosowany do prowadzenia zajęć szkoleniowych i instruktarzowych, dodatkowo spełniającej wszystkie szczegółowe wymogi sanitarne i techniczne dla tego typu pomieszczeń, wraz z pełnym zapleczem socjalnym, salą umożliwiającą zorganizowanie zajęć teoretycznych oraz konsumpcję wytworzonych produktów lokalnych. Cały obiekt wkomponowany będzie w istniejącą zabudowę Parku Kultury Ludowej i Ziemiańskiej „Skansen w Kuligowie”.

Zakłada się, przetwarzanie w nim owoców, głównie jabłek, śliwek, gruszek, truskawek, porzeczek, jagód i warzyw, głównie marchewka, selery, pory, pietruszka, zioła, rośliny oleiste w tym celu zakupione będą obieraczka do warzyw, młyn do owoców, szatkownica do warzyw, prasa do oleju, wyciskacz wolnoobrotowy do soków i przecierów. W zależności od potrzeb producentów, zapotrzebowania konsumentów, urządzenia te będą wykorzystywane w sposób alternatywny.

Kolejnym, sposobem przetwarzania lokalnych produktów jest produkcja lokalnych wypieków, w szczególności ciast i pieczywa z wykorzystaniem lokalnych zbóż. Działania w tym zakresie wesprze i umożliwi w szczególności zakup w ramach projektu pieca chlebowego opalanego drewnem oraz miesiarki do ciasta, które oprócz wytwarzania lokalnych produktów posłużą również do prowadzenia lekcji dla dzieci i młodzieży z zakresu dawnych sposobów wytwarzania chleba.

W ramach projektu powstania Inkubatora przewiduje się również zakup innych niezbędnych elementów stanowiących wyposażenie kuchni, są to w szczególności: chłodnia komorowa na gotowe produkty, waga, stół chłodniczy z nadstawką sałatkową, piec konwekcyjno-parowy, kocioł warzelny 150l, taboret gazowy, trzon gazowy z piekarnikiem, pakowarka hermetyczna, zmywarka wyważarka, sterylizator do jaj, lodówka do jaj, lodówka na surowiec oraz zamrażarka na surowiec.

Planuje się, że pobierane od korzystających z inkubatora kuchennego opłaty będą przeznaczone na jedynie pokrycie bieżących kosztów utrzymania udostępnianej infrastruktury.